1 Ocak 2016 yılında kullanılmaya başlanan eski tip sürücü belgelerinin kullanım süresi Karayolları Trafik Kanununa göre 31 Aralık 2024 tarihinde sona eriyor. Yeni alınan bu karar ile birlikte eski tip sürücü belgesine sahip olanların, ehliyet yenileme ücreti ve gerekli belgeler ile ilgili yoğun bir araştırmaya girdiği görülüyor. Ehliyet yenileme süreci ile ilgili cevap bulmak istediğin sorular için detaylara göz atabilirsin.
Yapılan güncel açıklamaya göre 2022 ehliyet yenileme ücreti eski tip ya da yeni tip sürücü belgesine sahip olma durumuna göre farklılık gösteriyor.
Eski tip sürücü belgesine sahipsen ve ehliyetini bu nedenle yenilemek istiyorsan belirlenen toplam harç ücreti 15 TL’dir. Bu ücretin 13 TL’si kağıt bedeli, 2 TL’si ise polis vakfı hizmet bedeli olarak tahsil ediliyor. Karayolları Kanunu’na göre belirlenen süre zarfında yenilenmeyen belgelerin değişim hakkı sona ereceği için cezai yaptırım ya da ehliyetin yeniden çıkarılması gibi prosedürler uygulanabiliyor. Yeni tip ehliyete sahip olmana rağmen süresi dolduğu için yenilemek istiyorsan ödemen gereken tutar değişiyor. Bu durumda 345 TL’ye yükselen toplam ücretin 280 TL’si değerli kağıt bedeli ve 65 TL’si polis vakfı hizmet bedeli olarak ödenmiş oluyor. Bu ücret sürücü belgesini çaldıran ya da kayıp ehliyet yenileme için başvuran kişilere de uygulanıyor.
ehliyet
Ehliyet yenileme ücreti ödeme için Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfının anlaşmalı olduğu banka şubeleri bulunuyor. Bu şubelerin ATM kanalları ya da internet bankacılığı ile ödeme yapabilirsin.
Kimlik ve ehliyet yenileme ücreti vergi dairesi müdürlüklerine fiziki başvuru ile ödenebileceği gibi internet üzerinden de yapılabiliyor. Ayrıca Akbank, ING Bank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası gibi 12 farklı bankaya ait internet bankacılık sistemi üzerinden yapılabiliyor.
banka
Eski ehliyet yenileme ücreti https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden sanal POS uygulaması aracılığı ile gerçekleştirilebiliyor. Belirlenen harç tutarı kredi kartından tahsil edilebileceği gibi banka kartlarıyla da ödenebiliyor.
Sürücü belgesini yeniletebilmek için öncelikli olarak “Sürücü olur” ibaresinin yer aldığı bir sağlık raporuna sahip olmak gerekiyor. Rapor alabilmek için bazı kurumlar göz testi, kan tahlili ya da fiziksel yeterlilik testi gibi farklı prosedürler uygulayabiliyor. Hatta ehliyet alabilmenize engel teşkil eden psikolojik bir problemin varlığını analiz edebilmek için psikolojik sorular sorabiliyorlar. Duygu durumunda herhangi bir bozukluk olan ya da bunama belirtileri gösteren kişilere sağlık raporu verilmiyor ve ehliyet alamayacaklar kişiler arasına dahil ediliyorlar. Ehliyet yenileme sağlık raporu ücreti 2022 yılı itibari ile nereden aldığına bağlı olarak değişebiliyor. Aile hekiminden alınması durumunda herhangi bir ücret ödenmiyor. Ancak aile hekimi başka bir yere yönlendirme yaparsa bu durumda ödenmesi gereken bir ücret çıkabiliyor. Sağlık raporu alma sürecinin tamamlanması ardından yeni sürücü belgesi talebi için randevu almak gerekiyor. Randevular ALO 199 hattı üzerinden ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait internet sitesinden online olarak alınabiliyor. Online randevu işlemleri https://randevu.nvi.gov.tr/ linki üzerinden gerekli adımlar takip edilerek kolay bir şekilde oluşturulabiliyor. Linke tıkladıktan sonra öncelikle karşına çıkan ekrandan “Sürücü Belgesi” sekmesini seçip “Kabul Ediyorum” butonuna tıklayarak randevu işlemlerini başlatabiliyorsun. İsim, soyisim, TC kimlik numarası gibi bilgileri girdikten sonra işlem basamaklarına devam etmen gerekiyor. İleri butonuna tıklayarak işlem yapmak istediğin kişi seçimini yapıp sana en uygun olan tarih ve saat aralıklarını belirleyebiliyorsun. Sistem tarafından cep telefonuna gelen onay kodunu ekranda yer alan boşluğa girerek randevu sürecini tamamlayabiliyorsun. Onay sonrası randevu ile ilgili bilgilerin tüm detayları mesaj olarak telefonuna gönderiliyor. Randevu sürecini tamamladıktan sonra gerekli belgeleri tamamlayarak belirlenen saat ve günde Nüfus Müdürlüğü’nde bulunman gerekiyor.
Randevuya gitmeden önce sürecin tamamlanabilmesi için bazı evrakların önceden hazırlanmış olması gerekiyor. Öncelikle uygun platformlar üzerinden belirlenen harç tutarının ödendiğine dair makbuz çıktısını alarak hazırlığı başlatabilirsin. Başvuru sırasında sağlık raporu ile birlikte süresi aktif olan nüfus cüzdanı ya da pasaportunu yanında bulundurmalısın. Beraberinde götürmen gereken bir diğer evrak adli sicil kaydıdır ve e-Devlet üzerinden temin edilir. 6 aydan eski olmayan biyometrik fotoğrafın ve kan grubu kartın da başvuru sırasında mutlaka yanında bulunmalı. Eğer kan grubunu bilmiyorsan kan grubunu belirten sağlık kurumu raporunu başvuru sürecine kadar tedarik etmen gerekiyor.
ehliyet

Sürücü tarafından ehliyet yenileme başvurusu yapılıp işlemler tamamlandıktan sonra başvurunun yetkili birimler tarafından kontrol süreci başlıyor. Yetkili birimlerce herhangi bir engel görülmemesi durumunda başvuru onaylanarak süreç tamamlanıyor. Yeni ehliyet sana ulaştırılana kadar 15 gün geçerli olan geçici sürücü belgesi ile trafiğe çıkmaya devam edebiliyorsun. Uygun ehliyet sınıfına göre düzenlenen geçici sürücü belgesini e-Devlet üzerinden çıktı alarak kullanmaya başlayabiliyorsun. Ehliyetinin uygun sınıfa göre düzenlenip düzenlenmediğini doğrulayabilmek için 2022 Ehliyet Sınıflar Rehberine göz atabilirsin.

 

Yeni düzenlenmiş olan ehliyetin teslim sürecinde çeşitli sebeplere bağlı olarak gecikme yaşanabiliyor. Böyle bir olasılıkta geçici sürücü belgenin süresinde uzatma talep edebiliyorsun ya da yeni bir belge oluşturabiliyorsun. Sürücü belgenin kaybolması ve çalınma riskine karşı araç sigortaları hakkında bilgi alarak aracını korumaya alabilirsin. Allianz güvencesi ile sunulan ve içerdiği zengin asistan hizmetleriyle hayatını kolaylaştıran kasko sigortası sayesinde aracını başına gelebilecek birçok tehlikeye karşı güvence altına alabilirsin.