HGS Nasıl Alınır? Nasıl Bakiye Yüklenir? HGS Cezası Nasıl Ödenir?

Ülkemizde boğaz köprülerinden ve otoyollardan geçişlerde yapılması gereken ödemeler köprü ve otoyol girişlerindeki gişelerde gişe görevlileri tarafından nakit şeklinde tahsil ediliyordu. Oldukça zaman alan ve uzun gişe kuyruklarına neden olan bu ödeme şekline karşı zaman içinde çeşitli alternatifler ortaya çıktı. Bu alternatif ödeme yöntemlerinden biri olan HGS ile otoyol ve köprü geçiş ödemelerinin hızlı bir şekilde yapılması ve zaman kayıplarının önlenmesi amaçlandı. Peki HGS nedir? HGS nasıl yüklenir? Bu soruların cevaplarının yanı sıra HGS ile ilgili bilmen gereken tüm detayları aşağıda bulabilirsin.
Gişe
Ülkemizde 17 Eylül 2012 tarihinde kullanılmaya başlanan ve açılımı “Hızlı Geçiş Sistemi” olan HGS bir ücretlendirme sistemdir. Bu sistemde köprü ve otoyol girişlerinde bulunan gişelere antenler yerleştiriliyor ve geçiş yapacak araçların içerisinde HGS etiketleri yapıştırılıyor. Araçlar geçiş yaparken antenler araç içerisindeki etiketi algılıyor ve o etikete bağlı olan hesaptan geçiş ücreti tahsil ediliyor. Böylece araçlar hiç bekleme yapmadan gişelerden geçebiliyor. HGS aynı zamanda gişeden geçiş yapan araçların 4 farklı açıdan fotoğrafını çeken akıllı kameraları da kapsıyor.
HGS almak için PTT’ye, bankalara ve anlaşmalı satış noktalarına başvurulabiliyor. Bireysel başvurularda araç sahibinin nüfus cüzdanı ile araç ruhsatı veya ruhsatın fotokopisi aranıyor. Kurumsal başvurularda ise kurum adına düzenlenmiş vekaletname ile yine araç ruhsatı veya ruhsatın fotokopisi gerekiyor.
PTT
HGS aldıktan sonra “HGS nasıl yüklenir?” sorusunun cevabını bilmek gerekiyor. HGS mesai saatleri içerisinde PTT merkezinden veya şubelerinden yüklenebiliyor. Gişe çalışanlarının yanı sıra PTT içerisinde yer alan yüklematikler aracılığıyla da hızlıca HGS bakiye yüklemesi yapılabiliyor. Ayrıca HGS yüklemek için daha pratik bir yöntem olarak bankalar kullanılabiliyor. Günümüzde birçok anlaşmalı banka müşterilerine HGS bakiye ödeme imkânı sunuyor. İnternet bankacılığına girip ilgili adımlar takip edilerek HGS yüklemesi gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca köprü ve otoyol kullanımı sık olan kullanıcılar otomatik ödeme talimatı vererek bakiye takibi yapma külfetinden kurtulabiliyor. Bu uygulamada HGS bakiyesi belirli bir meblağın altına düştüğü zaman banka tanımlı kredi kartından veya banka hesabından otomatik olarak çekim yapıp HGS bakiyesini yeniliyor.
HGS yükleme nasıl yapılır sorusunun yanı sıra “HGS nasıl takılır?” sorusu da kullanıcıların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Sistemin etkin şekilde çalışması ve gişelerden geçişlerde tahsilatın yapılabilmesi için HGS etiketinin doğru yapıştırılması önemli. Öncelikle belirtmek gerekir ki HGS etiketi arabanın iç tarafından ön cama yapıştırılıyor. HGS etiketinin iyice yapışması ve sabit kalabilmesi için camı düzgünce silip kurulamak gerekiyor. Bir kere yapıştırdıktan sonra tekrar çıkartmamak gerekiyor. Aksi halde HGS etiketinin yapışkanlık özelliği zarar görebiliyor. “HGS nereye yapıştırılır?” sorusunun cevabı ise yine son derece basit. Etiketin yatay şekilde ve camı ortalayacak şekilde yapıştırılması gerekiyor. Eklemek gerekir ki HGS etiketi dikiz aynası ön cama monte edilmiş araçlarda etiketi aynanın montaj ayağından 5 cm aşağıda olacak şekilde yerleştirmek gerekiyor. Dikiz aynası tavana monte edilmiş araçlarda ise etiket camın üst tarafından 5-10 cm kadar aşağıda olarak yine yatay şekilde yerleştiriliyor.
Arabalar

“HGS kalan bakiye nasıl öğrenilir?” sorusu gişelerden geçiş yaparken sorun yaşamamak için oldukça önemli. HGS bakiye sorgulama işlemi 4 şekilde yapılabiliyor:

  • E-devlet kapısı: E-devlet uygulaması üzerinden PTT Genel Müdürlüğü sayfasına ulaştıktan sonra “HGS Hesap Bilgileri Sorgulama” sekmesine tıklayarak bakiye görüntülenebiliyor.
  • HGS Çağrı Merkezi: 0 850 460 60 60 numaralı çağrı merkezi aranarak 7 gün 24 saat HGS bakiyesi sorgulanabiliyor.
  • PTT: PTT’nin resmi sitesi üzerinden HGS bakiyesi görüntülenebiliyor.
  • İnternet bankacılığı: Anlaşmalı bankaların internet bankacılığı hizmetinden faydalanarak HGS kalan bakiyesi sorgulanabiliyor.
“HGS yoksa otobandan nasıl geçilir?” sorusu birçok araç sahibinin merak ettiği bir konu. Bu durumda kaçak geçiş durumu söz konusu oluyor. HGS olmadan geçiş yapan araç sahibi 15 gün içinde HGS alır ve geçiş ücretini öderse herhangi bir ceza uygulanmıyor. 15 günlük süre geçtiği halde ödeme yapılmazsa ceza yaptırımı uygulanıyor. Öte yandan üzerinde HGS kayıtlı olan bir araçta HGS etiketi takılı olmadığı için tahsilat yapılamadığında yine bir ceza uygulanmıyor. Geçiş ücreti bakiyeden düşülüyor. Bakiye yetersiz ise bu durumda ceza söz konusu oluyor. Eklemek gerekir ki ceza yaptırımının uygulandığı durumlarda geçiş ücretinin 5 katı tutar araç sahibinden tahsil ediliyor. 
Yol
“HGS cezası nasıl ödenir?” sorusu da kullanıcıların sıklıkla merak ettiği konuların başında geliyor. HGS cezası bakiye yükleme yöntemleriyle aynı şekilde ödenebiliyor.

HGS eğer PTT üzerinden alındıysa yine PTT’ye başvurarak iptal edilebiliyor. HGS içinde kalan bakiye iptal işleminden 1 ay sonra PTT’den tahsil edilebiliyor. Banka üzerinden alınmış HGS yine banka üzerinden iptal edilebiliyor. Bunun için banka şubelerine gitmek veya müşteri hizmetlerini aramak yeterli. HGS’de kalan bakiye banka hesabına aktarılıyor. Benzin istasyonları gibi anlaşmalı noktalardan alınan HGS ise ilgili kurumun müşteri hizmetleri aracılığıyla HGS iptal ediliyor.

Allianz güvenli araç kullanımın için Allianz zorunlu trafik sigortası teminatının yanı sıra araç sigortaları ve kaskolar hizmetleriyle her zaman yanında!