Rekabetçi bir ortamda gelişmek için işletmelerin uyum sağlamaya ve değişmeye her an hazır olmaları gerekiyor. Ancak işletmeler açısından inovasyon, kafa karıştırıcı bir konu olabiliyor, çünkü farklı türde gerçekleştirilebilecek inovasyonlardan bahsetmek mümkün.

İnovasyonların çoğu, mevcut ürün ve hizmetlerle ilgili olsa da endüstrileri dönüştüren veya çığır açan sürece yönelik, örgütsel veya iş modeli yenilikleri de bulunuyor. Sen de inovasyon nedir ve çeşitleri nelerdir gibi sorulara cevap bulmak ve daha fazlasını keşfetmek için yazının devamına göz atabilirsin.

İnovasyon, herhangi bir işletmenin genel olarak ürün veya hizmetlerinde, süreçlerinde, organizasyonunda veya iş modelinde gerçekleştirdiği iyileştirmeleri ifade ediyor. Bu iyileştirmeler, mevcut yöntemleri veya uygulamaları geliştirmeyi veya sıfırdan başlamayı içeren süreçler bütününden oluşuyor.
İnovasyon ne demek sorusunun cevabını işletmeler açısından kısaca özetlemek gerekirse, “değer yaratmak” denilebilir. Bir işletmede değer yaratmak için sürekli yenilik ve iyileştirme yapmak çok büyük önem arz ediyor. Başarılı bir inovasyon yönetimi, işletme için farklı kaynaklar yaratmak, çalışanların sadakatini artırmak, süreçleri optimize etmek, müşteri bağlılığı oluşturmak, mevcut ürünleri veya hizmetleri iyileştirmek gibi pek çok fayda optimizasyonu sağlıyor.

İşletmeler açısından mevcut süreçleri geliştirmek ve değiştirmek için gerçekleştirilebilecek inovasyon çeşitleri bulunuyor. İnovasyon için farklı ayrımlar olsa da işletmelere değer katan en popüler dört farklı inovasyon türünü aşağıda görebilirsin.

  • Ürün/Hizmet İnovasyonu: Yenilik ve gelişim, maddi olarak ifade edilen ürün inovasyonu veya manevi olan hizmet inovasyonu olabiliyor. İçerikte, üretimde, kullanımda ve müşteriye sunulan diğer tüm değerlerde yenilikler veya iyileştirmeler gerçekleştirmek, ürün/hizmet inovasyonu kapsamında yer alıyor.
  • İş Modeli İnovasyonu: İş modeli, bir işletmenin kendine ait iş yapma düzenini ifade ediyor. Bu doğrultuda pazarlamadan stratejiye finanstan tedariğe ve fiyatlandırmaya kadar yenilik ve gelişimler yaratmak iş modeli inovasyonu oluşturuyor.
  • Süreç İnovasyonu: Süreç inovasyonu, ürün veya hizmetin müşteriye ulaşana kadarki süreçteki teknik yenilikler anlamına geliyor. Süreç yeniliklerinin temelinde genellikle teknolojik gelişimler yer alıyor.
  • Örgütsel İnovasyon: Örgütsel inovasyonlar, işletmenin hiyerarşik yapı ve düzeninde meydana gelen yenilik ve gelişimlerin tümünü kapsıyor.
Küresel çapta çeşitli sektörlerde gelişen inovasyon örnekleri, başarılı bir uyum süreci sağlamak için izlenecek en iyi uygulamalar hakkında fikir veriyor. İlham verici iş modeli inovasyonu hakkında dikkate değer örneklerden Netflix, en sevdiğin dizi, film, belgesel veya TV şovlarını fiziksel olarak kiralama zahmetine veya maliyetine katlanmadan çevrimiçi platforma dönüştürüyor.
Araba
Küresel çapta süreç inovasyonunun en dikkat çekici örneklerinden bir diğerine ise Ford imza atıyor. Tek bir araç için montaj süresini optimize eden hareketli hat ile ilk seri üretim hamlesini gerçekleştirmesi, tüm dünyada devrim niteliğindeki süreç inovasyonu örneklerinden biri olarak biliniyor. Katı yapılar ve hiyerarşiler yerine her seviyedeki çalışanların yeni fikirler geliştirebildiği esnek organizasyon şemasına sahip McDonald's ise örgütsel inovasyon için en iyi örnekler arasında yer alıyor.

Ürün inovasyonu nedir sorusunun cevabı için en yaygın kabul gören tanım, yeni bir ürün yaratarak genel olarak katma değer oluşturmak şeklinde özetleniyor. İnovasyon sürecinde var olan herhangi bir ürün geliştirilebiliyor veya hiç yoktan bir fikir de ürüne dönüşebiliyor. Sen de ilham almak için dünyada ürün inovasyonu için en değerli örneklerin başında gelen markaların örneklerine göz atabilirsin.

  • Apple; iPhone, iPad, Air Pod, iTunes ve iPod gibi ürünleri ile ürün tasarım ve işlevsellik bakımından en başarılı ürün inovasyonu örneklerinden birine imza atıyor.
  • Tesla, hızlı şarj olan sürdürülebilir pil gibi yenilikçi fikirleri ile hibrit ve elektrikli araçların piyasaya sürülmesini sağlıyor.
uber

Sağlık hizmetlerinden, finansal hizmetlere ve tüketim mallarına uzanan sektörlerde hizmet inovasyon alanları, müşterilerinin işlerini halletmek için ihtiyaçlarını karşılayarak işletmelerin yeni gelir akışları bulmaları anlamına geliyor. Hizmet inovasyonlarının en çarpıcı iki örneği için aşağıdaki listeye göz atabilirsin.

  • Uber'in ulaşım hizmetlerinin arz ve talebinin dijital bir platform aracılığıyla karşılandığı bir uygulama yaratmaya yönelik yeniliği, en iyi hizmet inovasyonlarından birine örnek oluyor.
  • Airbnb ise konaklama alanında yarattığı hizmet inovasyonu ile müşterilerin konaklama biçimlerinde çığır açan yeniliklerden birine imza atıyor.

Sen de inovasyon çalışması yaparak işini büyütürken ve geliştirirken olası tüm riskleri minimuma indirmek için Allianz İş Yeri Sigortası güvencesinden yararlanabilirsin!