Meme Kanseri Nedir? Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Dr.Begüm Zırhlı 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun.

Bu ayki ajandamızın 8’inci gününde bir diğer önemli 8’e göz atmaya ne dersiniz? Dünyada her 8 kadından 1’inin hayatlarının herhangi bir döneminde meme kanseri teşhisi aldığını biliyor muydunuz?

Meme kanseri, günümüzde kadınlarda en sık karşılaştığımız kanser türü ancak erken teşhis hayat kurtarıcı özellik taşıyor. Gelişen tarama ve güncel tedavi yöntemleri ile bu hastalık için önlem almak, ilerlemeden tespit ve müdahale etmek mümkün. Tüm bunlar akla “meme kanseri hakkında ne kadar farkındalığımız var?” sorusunu getiriyor.  

Bu yüzden gelin 8 basamakta meme kanserine beraber göz atalım;

Meme dokusu; süt bezleri ve bu bezlerin salgıladığı sütü taşımakla görevli kanallardan oluşmaktadır. Süt bezi hücrelerinin veya kanalları döşeyen hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan tümöral yapı meme kanseri olarak adlandırılır. 
 
Farkındalık basamağının büyük kısmını risk faktörlerini bilmek oluşturuyor. Nadiren erkeklerde de görülebilen bu kanser türünün aslında en önemli risk faktörü: “kadın olmak”. Buna ek olarak yaşla beraber risk de artıyor. Meme kanseri teşhisi konulan kişilerin %70’inin 50 yaş üstünde olduğunu biliyoruz. Ayrıca ailede (özellikle anne, kız kardeş gibi 1.derece akrabalarda) meme kanseri öyküsü olması, erken yaşta adet görmek, geç menapoza girmek gibi değiştirilemez risk faktörleri de mevcut.  Özellikle bu risk gruplarındaki kişilerde “sağlık bilinci” oluşturulması ve dolayısıyla kişilerin erken taramalara katılımının sağlanması önem teşkil ediyor.
Meme Kanseri Farkındalığı
Elbette cinsiyet ve yaş gibi bazı faktörleri değiştirmek elimizde değil ancak değiştirilebilir risk faktörleri de mevcut. Sigara kullanımı, obezite, fazla alkol tüketimi bunlardan sadece birkaçı. Egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak, sağlıklı beslenmek, kilo vermek gibi yöntemlerle meme kanserine yakalanma riskimizi azaltabiliriz. Ayrıca, bazı çalışmalarda 1,5-2 yıl emzirmenin anneleri meme kanserinden koruduğu da gösterilmiştir.  
Her ay düzenli olarak yapılan bir öz muayene ile meme kontrolü yapmak erken teşhiste büyük bir rol oynayabilir. Kendi kendine muayene; risk faktörlerinden bağımsız olarak 20 yaş üstü her kadına öneriliyor. 
Dokto Kontrolü
Kendi vücudumuzu çok iyi tanısak dahi maalesef gözümüzden (ve bu durumda elimizden) kaçan kitleler olabilecektir. Bu yüzden uzman bir doktorun yıllık olarak yapılacak muayenesi tartışmasız olarak çok mühim. Ülkemizde, özellikle 40 yaş üstü kadınların her yıl doktor tarafından muayene edilmesi ve doktor yönlendirmesi ile en az 2 yılda 1 kez mamografi çektirmesi sağlık bakanlığı tarafından öneriliyor.
Erken evre meme kanseri maalesef çoğunlukla herhangi bir belirti göstermiyor. Bu nedenle, hekim yönlendirmesi ile yapılacak ileri tetkikler meme kanserinin erken aşamalarda teşhis edilmesine yardımcı oluyor. Meme kanseri belirti gösterdiğinde ise genellikle memede ele gelen kitle, dolgunluk hissi, meme boyut veya şeklinde değişiklik, meme cildi veya meme ucunda çekinti, meme ucundan akıntı gelmesi ya da koltuk altında bir şişlik ile kendini gösterebiliyor. Bu belirtiler her zaman meme kanseri anlamına gelmemekle birlikte, belirtilerden herhangi birinin olması durumunda mutlaka uzman doktora danışılmalı.
Mamografi
Tarama yöntemlerinin haricinde meme kanseri teşhisi konulmasında; mamografi, ultrasonografi, MR, BT ve PET gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. Risk gruplarına ve teşhise uygun olarak hangi yöntemin kullanılacağı uzman doktor tarafından belirlenir. Bu yöntemler aracılığı ile saptanan bir kitleden biyopsi yapılması sonrası teşhis kesinleştirilir.

Tedavi planlaması; meme kanserinin memedeki veya koltuk altındaki yerleşimi, hasta yaşı, hastanın ek sağlık problemleri gibi farklı faktörler göz önünde bulundurularak kişiye özel olarak yapılmaktadır. Meme kanserinde; kitlenin çıkarılarak memenin kalanının korunduğu “meme koruyucu cerrahi”, memenin tamamının alınması, koltuk altındaki lenf bezlerinin çıkarılması gibi cerrahi yöntemler mevcuttur. Bunların yanı sıra, ışın tedavisi (radyoterapi) ve kemoterapi seçenekleri de uygulanabilir.

Tüm bunlar haricinde de meme kanseri hakkında bilgi veya önlem almak, erken teşhis ve tedavi işlemlerinde güvenli bir sağlık hizmeti alabilmek için özel sağlık sigortası seçeneklerine göz atabilirsiniz. Allianz’ın özel fırsatlarından yararlanarak kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına alabilirsiniz.