Temposu yükselen yaşam koşullarında stres ve depresyonla mücadele edebilmek için pek çok insan, çeşitli yollara başvuruyor. Artan talebe yanıt vermek adına klinik psikologlardan yaşam koçlarına, ilgili meslek dallarından tüm profesyoneller, yeni teknikleri seanslarına dahil ediyor. Öte yandan, özellikle iş hayatı yoğun olan bireyler, psikoterapi ya da meditasyon gibi, evde kendi başlarına yapamayacakları, her an her yerde hızlı bir şekilde uygulayamayacakları yöntemlere ilgi gösteremiyor.

Mindfulness, işte burada devreye giriyor. Mindfulness, yani bilinçli farkındalık ya da sati farkındalık, etrafta sıkça duyduğun bir kavram olabilir. Anksiyete, depresyon gibi pek çok konuda etkili olan bu tekniğin, kişinin kendi başına her an her yerde uygulayabileceği, kolay ve pratik bir niteliğe sahip olması, onu günden güne daha da popüler hale getiriyor. İşte Mindefulness nedir ve ne işe yarar detaylandırmak için yazımızın devamını okuyun.

Günlük Yaşam

Mindfulness, “bilinçli farkındalık” ya da “sati farkındalık” olarak Türkçe’ye çevrilen, binlerce yıllık geçmişe sahip, köklü bir zihinsel pratiği ifade eden kavramdır. “Mindfulness ne demek?” sorusuna bütünlüklü bir yanıt verebilmek için, öncelikle mindful ne demek, diye kendine sorabilirsin.

Kişiden kişiye göre uygulanma sıklığı ve yoğunluğu değişkenlik gösterebilen Mindfulness tekniğinin, işe yarama süresi de yine her beynin odak ve düşünce biçimine göre çeşitleniyor. Senin için mindful, yani bilinçli ve farkında olmak neleri kapsıyor ve hangi duyguları ifade ediyor; bu duygular seni ne kadar anda tutuyor?

Mindfulness, çoğu zaman anlaşıldığı gibi anı yaşamak için özel bir çaba göstermeyi değil, eforsuz şekilde anda kalarak zihni boşaltmayı hedefliyor. Bu anlık akışı yakalama pratiği, meditatif bir duygu durumu değil, günlük hayat dahilinde her an aktive edilebilen bir farkındalık, rahatlama ve yaşanan andan, etraftaki olay ve olgulardan keyif alma hali olarak tarif ediliyor. Mindfulness nedir diye merak edenler için farkındalık sağlanarak anda kalmak olduğunu söyleyebiliriz. Kısaca Mindfulness şimdiki zaman farkındalığıdır. 

Kahve

Mindfulness ne işe yarıyor diye merak ediyor olabilirsin. Hayat akışının yetişmesi zor hızı içinde, gündelik vazifeleri otomatik yapmaya alıştığın için bu aktivitelerin çoğunu farkında bile olmadan yapıyor olabilirsin. Bu durum, modern dünyada toplumsal birer birey olan herkes için ortak bi problem olmakla beraber, hayattan zevk almayı epey zorlaştırıyor. Bu durumda mindfulness ne işe yarar, bu durumu nasıl düzeltir?

Mindfulness egzersizleri yoluyla edinebileceğin yeni düşünce yönlendirme pratiği ile, her gün içtiğin için alıştığın; artık pek bir şey ifade etmediğini düşündüğün bir fincan kahveye dahi farklı bir gözle bakmaya başlayabilir, bu tür ufak görünen pek çok günlük aktiviteden keyif alabilirsin. Otomatik davranmak yerine kendinle temas içinde ve etrafını fark ederek yaşadığında, verdiğin tepkilerin kontrolünü daha rahat sağlayabilirsin. Dikkat bozukluğu, anksiyete, depresyon gibi problemlerin altında yatan pek çok derin problemi Mindfulness sayesinde dindirebilir ya da tamamen çözüme ulaştırabilirsin.

Mindfulness tekniği, kökleri Budizme dayanan bir pratik olmakla beraber, modern kullanımda bir din ya da ritüel olarak ifade bulmuyor. Bilimsel olarak etkinliği klinik düzeyde kabul gören bu tekniği, pek çok klinik psikolog, psikoterapi seanslarında kullandıkları metodlara destekleyici olarak dahil ediyor. Bununla beraber, kendi başına uygulayabileceğin pek çok Mindfulness egzersizi de mevcut.

Yaşadığın anın büyük bir kısmını, özlem ya da öfke hisleriyle geçmişi düşünerek ya da geleceğe dair planlar yaparak geçirdiğini fark ediyorsan, öncelikle beynini, kendinle temas kurmana engel olan bu tür düşünceleri uzaklaştırmak için eğitebilirsin. Çevresel faktörlerin bilincine daha yüksek bir odakla varmanı sağlayan bu durumu desteklemek için, objektif, yani kendini ve çevreyi iyi ya da kötü yargılara varmaksızın inceleyen bir düşünce yapısı geliştirebilirsin. Bu sayede, hem kendinle hem de etrafındakilerle daha derin duygusal ilişkiler kurabilir, geçmişe ya da geleceğe dair depresif ve kaygılı düşüncelerden kurtulabilirsin.

Fotoğraf Çekmek

Kişinin özgün beyin yapısı, düşünce sistemi ve karakterine göre değişkenlik gösterebilen Mindfulness egzersizleri içinde, her yerde yapılabilecek, en temel olanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kendini, düşünce akışı içinde kaybolmuş hissediyorsan derin bir nefes al ve etrafında hoşuna giden şeyleri incelemeye başla.
  • Sevdiğin bir şarkıyı dinle ve gelecek planı olmayan bir hayal kur.
  • Ofiste, toplu taşımada ya da herhangi bir yerde bunalmış hissediyorsan, hemen nefes egzersizi yap.
  • Geçmiş olaylara dair pişmanlık ya da öfke duyuyorsan, bu olayların geçip gittiğinin farkında ol. Anını, bu tür düşüncelerle keyifsizleştirme.
  • Çevrendeki herkesi can kulağıyla dinle. Bu durum, kendi beyninin içinde hapis kalmanı ve etrafındakilerle yüzeysel ilişkiler kurmanı engeller.

Eğer geçmiş ya da gelecek düşüncelerinden, kaygılarından tek başına sıyrılamıyorsan, Midfulness’ın bu işe yarayan egzersizlerinden faydalanabilir veya bir uzmandan yardım alabilirsin. Sen anda kal, Allianz Bireysel Hayat Sigortaları senin yerine düşünsün.