Antik Yunanistan'da yaklaşık 3.000 yıl önce başlayan Antik Olimpiyat Oyunları, 19. yüzyılın sonlarında yeniden harekete geçirildi ve dünyanın en önde gelen spor yarışması haline geldi. M.Ö. 8. yüzyıldan M.S. 4. yüzyıla kadar oyunlar, tanrı Zeus onuruna her dört yılda bir Mora yarımadasının batısında bulunan Olympia'da düzenlendi. İlk modern olimpiyatlar 1896'da Atina'da gerçekleşti ve 12 ülkeden 280 katılımcı 43 etkinlikte yarıştı. 1994'ten bu yana yaz ve kış olimpiyatları ayrı ayrı düzenleniyor ve her iki yılda bir dönüşümlü olarak yapılıyor. En son gerçekleşen 2022 olimpiyatları kış sporları Çin’in Pekin şehrinde yapıldı. 2024 yaz olimpiyatları da 26 Temmuz- 11 Ağustos 2024 tarihlerinde Paris’te gerçekleşecek.

Modern olimpiyat tarihi, yürek hoplatan zaferler ve acı dolu yenilgilerle doludur. Ancak 1896'dan bu yana gerçekleşen 28 yaz olimpiyat oyunları, jeopolitik, kadın haklarındaki değişim ve küresel sorunlar hakkında da net bir görüntü verir.

Allianz olarak 2024 Paris Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Ana Sponsoru olmanın yanı sıra birçok sporcunun da ana sponsoru olduk. Ülkemizi farklı dallarda temsil ederek bizi gurulandıracak olan taekwondo dalında Merve Dinçel, okçuluk dalında Mete Gazoz ve para yüzücü alanında Sümeyye Boyacı’nın ana sponsoru olmaktan gurur duyuyoruz.

Türkiye’den de başarılı sporcuların katılacağı 2024 yaz olimpiyatlarında hem olimpiyat heyecanına ortak olmak hem de sporcularımıza destek olmak için seyahatiniz öncesinde Allianz sigortanın kategorinden ihtiyacınıza cevap veren paketi değerlendirebilirsiniz. 

2024 Yaz Olimpiyatları, 26 Temmuz- 11 Ağustos 2024 tarihleri ​​arasında Fransa'nın Paris kentinde düzenlenecek ve açılış töreninden önce hentbol, ​​ragbi ve futbol maçları gibi bazı etkinlikler gerçekleştirilecek. Olimpiyat tarihinde ilk kez, Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Olimpiyat Oyunları'nda eşit sayıda erkek ve kadın yarışacak. Sporcuların bu 50:50 temsili, Yaz Oyunları'nı cinsiyet eşitliğine ulaşan ilk oyun haline getiriyor. 2024 Yaz olimpiyat oyunlarının kapanış törenleri 11 Ağustos 2024 tarihinde Stade de France'da yapılacaktır. 

26 Temmuz - 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Paris’te gerçekleşecek olan Yaz Olimpiyatları’na Türkiye’den 102 sporcu; altın madalyayı ülkemize getirmek için farklı branşlarda katılarak kıyasıya mücadele edecek.

Türkiye'yi atletizm dalında temsil edecek sporcu sayısı 6’sı kadın olmak üzere toplam 16 sporcu ile zirve yaparken; badminton, bisiklet, kürek, masa tenisi ve halter branşlarında sadece birer sporcu bulunuyor. "Filenin Sultanları" olarak bilinen Kadın Voleybol Milli Takımı da 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye’yi temsil edecek takımlar arasındadır.

Olimpiyat oyunlarında Türkiye 18 farklı spor dalında 48’i erkek 54’ü kadın olmak üzere 102 sporcuyla temsil edilecek. Türk olimpiyat sporcularının yarışacağı kesinleşen spor dalları; atıcılık, atletizm, badminton, bisiklet, boks, artistik jimnastik, eskrim, güreş, halter, judo, kürek, masa tenisi, modern pentatlon, okçuluk, tekvando, voleybol, yüzme ve yelken branşlarında yarışacaklar. 
2024 olimpiyat sporları kategorisinde yarışacak olan branşlar 32 ayrı spor dalı olup bunlar; atıcılık, atletizm, badminton, basketbol, boks, breakdance, bisiklet (BMX, dağ bisikleti, yol bisikleti, pist bisikleti), binicilik, çim hokeyi, eskrim, futbol, güreş, golf, halter, hentbol, jimnastik (artistik, ritmik, tramplen), judo, kano, kaykay, kürek, masa tenisi, modern pentatlon, okçuluk, sörf, spor tırmanışı, su sporları (artistik yüzme, dalma, maraton yüzme, yüzme, su topu), tekvando, tenis, triatlon, voleybol, plaj voleybolu, yelken, yedili ragbi şeklindedir. 
26 Temmuz- 11 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleşecek olan 2024 Olimpiyat Oyunları’na 32 ayrı spor dalında, 35 yarışma tesisinde, yaklaşık 11.000 olimpiyat sporcusu katılım gösterecek. Olimpiyat oyunlarında 329 madalya yarışması gerçekleştirilecek.
Paris Olimpiyat Köyü, şimdiye kadarki en sürdürülebilir olimpiyat köyü olarak tasarlandı hem olimpiyat sporcularına hem de paralimpik sporculara her gün 16 bin yatak ve 40 bin öğün yemek sağlıyor. Olimpiyat sporcuları tesise en fazla 20 dakika uzaklıkta antrenman yapabiliyor ve uyudukları yerden en fazla 30 dakika uzaklıkta olimpiyat madalyaları için yarışabiliyor. 2024 Olimpiyat Köyü, Paris'in kuzeyinde, şehir merkezine yaklaşık 9 km uzaklıkta, Seine Nehri kıyısında, Saint-Denis, Saint-Ouen ve l'Ile-Saint-Denis adlı üç kasabaya yayılmıştır. Olimpiyatın gerçekleşeceği Paris Olimpiyat Köyü’nde birçok hotel olimpiyat turizmi için uygun fiyat seçenekleri sunuyor. 

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları biletleri, dünya çapındaki seyircilerin alabilmesi için yalnızca resmi bilet satış sitesinde mevcuttur.

Paris 2024 misafirperverlik programı, spor müsabakalarına katılım biletlerini, müsabaka alanlarında (loca veya lounge) veya şehrin kalbinde (konaklama, ulaşım seçenekleri, gastronomi, turistik aktiviteler vb.) ayrıcalıklı hizmetlerle bir araya getiren farklı paketler sunuyor. Bu program, resmi Paris 2024 Misafirperverlik sponsoru On Location tarafından sunulmaktadır.

Siz de, Paris 2024 yaz olimpiyatları kapsamında sponsorluk, ayrıcalıklı hizmetler ve seyahat sağlık sigortası hakkında detaylı araştırma yaparak, olimpiyatın keyfini çıkarabilirsiniz!  

Paris 2024 olimpiyatları, 32 farklı spor dalında yarışan 206 ülkeden yaklaşık 10.500 sporcuyu ağırlayacak. Bu büyük organizasyonu dünya çapında yaklaşık 4 milyar kişi izleyeceği tahmin ediliyor.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları maskotu Olympic Phryge'dir. Maskot, şekillendirildikleri geleneksel küçük Frig şapkalarına dayanmaktadır.

İsim ve tasarım, özgürlüğün sembolleri olarak ve Fransız Cumhuriyeti'nin alegorik figürlerini temsil edecek şekilde seçildi.

Olimpiyat Frig'i, Fransa'nın ünlü üç renkli bayrağının renkleri olan mavi, beyaz ve kırmızı renklere büründü ve göğsünde altın renkli Paris 2024 logosu yer aldı.

2024 Yaz Olimpiyatları'nda ilk kez sahneye çıkan yeni spor dalları da bulunuyor. Haziran 2019’da gerçekleşen 134. IOC Oturumunda IOC, Paris Organizasyon Komitesi'nin önerisiyle breakdance sporunun yanı sıra, kaykay, spor tırmanışı ve sörf sporlarının da 2024 Paris yaz olimpiyatlarında yarışmalarını onayladı. 

Olimpiyat Oyunları'na katılmak her sporcunun hayalidir. Büyük bir kararlılık ve uzun yıllar süren bir antrenman gerektirmektedir.

Sporcular öncelikle Olimpiyat Tüzüğü'ne uymalı ve sporlarını yöneten Uluslararası Federasyon'un (IF) kurallarına uymalıdır. IF'ler kuralları belirler ve eleme etkinlikleri düzenlerken, sporcunun ülkesindeki Ulusal Olimpiyat Komitesi (NOC) sporcuyu destekler ve Oyunlara katılımını sağlamaktan sorumludur.

1896, 1900 ve 1904 Olimpiyatları'na katılmayan Osmanlı İmparatorluğu, olimpiyatların 10. yılı nedeniyle Atina'da düzenlenen 1906 Ara Olimpiyatları'na ise 1 sporcuyla katıldı. Atletizm dalında 800 ve 1500 metre dallarında yarışan Vahram Papazyan iki dalda da elemeleri geçemedi. 1924, 1928 ve 1932'deki olimpiyatlara katılmayıp, 1936 Kış Olimpiyatları'ndan beri etkinliğe katılan Türkiye; bu tarihten sonra 1952, 1972 ve 1980 yıllarındakiler olmak üzere oyunların üçüne katılmadı. Türkiye ayrıca, katıldığı oyunların hiçbirinde madalya kazanamadı.

Türkiye, tamamı yaz olimpiyatlarında olan toplam 41 altın madalya ile 103 olimpiyat madalyası kazandı. Türk güreşçiler bunların 66'sını, 29 güreş altın madalyası ile oluşturuyor. Bunun dışında halter dalında hem Halil Mutlu hem de Naim Süleymanoğlu ile bu sporda üç altın madalya kazandı. Diğer üç Türk güreşçi olan Mithat Bayrak, Mustafa Dağıstanlı ve Hamza Yerlikaya ile birer çift altın madalya kazandı. Yaz olimpiyat 2020 oyunlarında Mete Gazoz, okçuluk dalında Türkiye’ye bu spordaki ilk olimpiyat madalyasını getirdi. 

2022 Kış Olimpiyatları oyunlarına kadar Türkiye, Alp disiplini kayak, kros kayağı, artistik patinaj, kısa mesafe sürat pateni ve kayakla atlamada Kış Olimpiyat oyunlarında yarıştı ancak hiç madalya kazanamadı; aldığı en iyi sonuç, kış olimpiyatları 2022 oyununda ilk kısa pist sürat patencisi olan Furkan Akar'ın erkekler 1.000 metre etkinliğindeki 6. sırasıydı. 

1906 Atina oyunlarından itibaren çoğunlukla her organizasyona katılabilen Türkiye şu tarihli olimpiyatlara katılamamıştır:

  • 1920 Anvers oyunlarına I. Dünya Savaşı'na neden olan ülkeler arasında yer almasından dolayı Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından organizasyona davet edilmedi.
  • 1932 Los Angeles oyunlarına uzak mesafe ve yüksek maliyetler sebebiyle Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından ABD'ye sporcu gönderemedi.
  • 1980 Moskova oyunlarına da SSCB'nin Afganistan'ı işgalini protesto eden birçok batılı ülke gibi sporcu göndermemiştir.
Paris 2024 olimpiyatları, 32 farklı spor dalında yarışan 206 ülkeden yaklaşık 10.500 sporcuyu ağırlayacak. Bu büyük organizasyonu dünya çapında yaklaşık 4 milyar kişi izleyeceği tahmin ediliyor.
Olimpiyat tarihinde katıldığı oyunların tamamında Türk olimpiyat sporcuları 41 altın, 26 gümüş ve 36 bronz olmak üzere toplam 103 madalya kazandı. Türkiye en çok madalyayı güreş dalında kazandı. Türkiye için Milli Olimpiyat Komitesi, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi 1908'de kuruldu ve 1911'de tanındı.
Türkiye, 2000, 2004, 2008 ve 2020 yaz olimpiyatlarına İstanbul şehrinde ev sahibi olmak için başvuruda bulundu ancak başarısız oldu. Sadece 1972'de Türkiye Olimpiyat Komitesi Olimpiyat Kupası ile ödüllendirildi. 

Yaz Olimpiyat Oyunları dört yılda bir, genellikle Temmuz veya Ağustos aylarında düzenlenen çok sporlu bir etkinliktir.

Kış Olimpiyat Oyunları da dört yılda bir gerçekleşir ve ev sahibi ülkenin kış aylarında düzenlenmekte olup, çok sporlu müsabakalar buz pateni olimpiyatları şeklinde yapılmaktadır.

Her iki yılda bir, dünyanın dört bir yanından büyük şehirler Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmak için Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne başvuruda bulunur. Ev sahibi şehrin seçimi genellikle söz konusu oyunların gerçekleştirilmesinden yedi yıl önce gerçekleşir. IOC'nin aradığı kriterlerden bazıları; oyunlar için uçakla gelecek çok sayıda turist, gazeteci ve sporcuyu ağırlamak için yeterli konaklama yerlerinin olması, verimli bir ulaşım altyapısı ve yüksek seviyede güvenlik önlemlerini hazırlamasıdır. Ev sahibi şehir, tüm spor disiplinleri için gerekli tüm mekanlara sahip olmalı ve bu mekanlar yüksek standartlarda olmalıdır.
İlk modern Olimpiyatlar 1896'da Atina'da gerçekleşti ve 12 ülkeden 280 katılımcı 43 etkinlikte yarıştı. Takip eden yıllarda sırasıyla; 1900 Paris, 1904 St. Louis, 1908 Londra, 1912 Stokholm, 1920 Anvers, 1924 Paris, 1928 Amsterdam, 1932 Los Angeles, 1936 Berlin, 1948 Londra, 1952 Helsinki, 1956 Melbourne, 1960 Roma, 1964 Tokyo, 1968 Meksika Şehri, 1972 Münih, 1976 Montreal, 1980 Moskova, 1984 Los Angeles, 1988 Seul, 1992 Barselona, 1996 Atlanta, 2000 Sidney, 2004 Atina, 2008 Pekin, 2012 olimpiyat Londra, 2016 olimpiyat Rio de Janeiro, 2020 olimpiyat Tokyo ve 2024 yaz olimpiyatları Paris şeklindedir. 
Olimpiyat kazanan ilk üç sporcuya madalya verilir. Birinci olan atlet altın madalya ve olimpiyat şampiyonu unvanını alır. İkinci olan atlet gümüş madalya, üçüncü olan atlet ise bronz madalya alır. Üç atletin de ülke bayrakları kaldırılır ve kazananın milli marşı çalınır.