Rayiç bedeli ifadesi, alınacak ya da satılacak bir mal ya da taşınmazın güncel piyasa değerini tanımlamak için kullanılıyor. Ağırlıklı olarak arsalar, gayrimenkuller ve taşıtlar için kullanılan rayiç bedeli, pek çok farklı alanda fayda sağlıyor. Satılacak malların ya da taşınmazların güncel değerinin hesaplanmasına yardımcı olan rayiç bedeli, aynı zamanda vergi ve sigortacılık işlemlerinde de belirleyici rol oynuyor. Eğer sen de taşınmazların ve taşıtlarınla ilgili ticari işlemler gerçekleştireceksen rayiç bedeli hakkında ihtiyaç duyacağın tüm bilgilere aşağıdan ulaşabilirsin.
Rayiç Bedeli Nedir?
Taşınmazlarını ve araçlarını satmak ya da sigortalatmak isteyen pek çok kişi, rayiç bedeli kavramıyla karşılaşıyor ve “Rayiç bedeli ne demek?” sorusuna yanıt arıyor. Rayiç, kelime anlamı olarak bir malın piyasa değeri anlamına geliyor. Bu sebeple de rayiç bedeli; satılacak, vergisi ödenecek ya da sigorta ettirilecek mal ya da taşınmazın güncel değerini ifade ediyor. Emlak vergisi, gelir vergisi, konut sigortası ve taşıt sigortası gibi işlemlerin tümünde, söz konusu olan mal ya da taşınmazın güncel değerine göre işlem yapılıyor. Bu sebeple de işlem uygulanacak malın anlık değerinin saptanması büyük önem taşıyor.
Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır?
Rayiç bedeli hesaplama işlemleri; konutlar, arsalar ve taşıtlar için ayrı ayrı gerçekleştiriliyor. Konut ve arsa rayiç bedeli hesaplanırken aynı muhitte ve benzer özelliklerde üç farklı konut ya da arsa referans alınıyor. Bedeli çıkarılacak gayrimenkulün metrekaresi, referansların metrekareleriyle karşılaştırılıyor. Bu sayede tapu rayiç bedeline ulaşılıyor. Araç rayiç bedeli hesaplanırken ise aracın markası, modeli, kilometresi, hasar geçmişi gibi bilgilerine bakılıyor.
Tapu Rayiç Bedeli Nasıl Öğrenilir?
Tapu rayiç bedeli, e-devlet kapısından rahatlıkla öğrenilebiliyor. Ayrıca istersen bulunduğun ilçenin Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne giderek de merak ettiğin evin rayiç bedeli hakkında bilgi alabilirsin.
Konut Rayiç Bedeli Nereden Öğrenilir?
Konut rayiç bedeli öğrenme işlemleri, tapu rayiç bedeliyle aynı şekilde gerçekleştiriliyor. Dilediğin konutun rayiç bedelini e-devletten ya da tapu genel müdürlüklerinden öğrenebilirsin.
Oturduğunuz Evin Rayiç Bedelini Nasıl Öğrenebilirsiniz?
Oturduğun evin rayiç bedelini öğrenmek için yaşadığın muhitte yakın dönemde satılmış, koşulları senin evine benzeyen üç farklı ev belirleyebilirsin. Bu evlerin toplam değerlerini toplam metrekarelerine bölebilir, elde ettiğin birim fiyatı da oturduğun evin metrekaresiyle çarparak istediğin sonuca ulaşabilirsin.
Tapu Rayiç Bedelinin Cezası Nedir?
Tapu rayiç bedeli, ev alıp satarken ve evine kredi yaptırırken belirtmen gereken bilgiler arasında yer alıyor. Bu aşamada yanlış beyanda bulunmak ise suç olarak kabul ediliyor ve bu hareketi gerçekleştiren mükelleflere çeşitli cezalar uygulanıyor. Tapu rayiç bedelini yanlış beyan etmek, ev satışından ya da kredi işlemlerinden haksız kazanç elde etmeye yol açıyor. Bu sebeple de yanlış bilgi veren kişilerin alacağı tapu rayiç bedeli cezası, faiz işleminden de geçiriliyor. Tapu değerini eksik bildiren kişilerin yaptığı işlem tespit edildiğinde, aradaki fark tahsil ediliyor. Ayrıca bu kişilere ödemeleri gereken gerçek harcın %25’i oranında da ceza kesiliyor.
E-Devletten Rayiç Bedeli Nasıl Alınır?
E-devletten rayiç bedeli almak, son derece kolay bir işlem. İlk olarak e-devlet kapısına vatandaşlık numaran ve şifrenle giriş yapman gerekiyor. Eğer geçerli bir e-devlet şifren yoksa mobil bankacılıkta kullandığın şifreler de kabul ediliyor. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ise değerini sorgulamak istediğin mülkün bulunduğu belediyenin sayfasına girmen ve sonrasında da “Emlak vergisi bildirim sureti” sekmesini tıklayarak değer sorgulama işlemini başlatman yeterli oluyor. Bu işlemleri yaparak dilediğin rayiç bedelini kolayca öğrenebilirsin. Yaşadığın evin ya da iş yerinin değerini artırmak için ise Allianz Ev ve İş Yeri Sigortaları ile hemen tanışabilirsin. Allianz Ev ve İş Yeri Sigortaları sayesinde konutunu kolayca güvence altına alabilir ve beklenmedik masraflardan korunabilirsin.
Eğer bu içeriğimiz ilginizi çektiyse Allianz blog içerisinde bulunan "Kat irtifakı nedir?" içeriğine de göz atabilirsiniz.