Avrupa Serbest Ticaret Birliği ve Avrupa Birliği üyelerini içeren bölgeye Schengen deniyor. Schengen bölgesi anlaşması sayesinde üye olan ülkelerin vatandaşları vizeye ihtiyaç duymadan yalnızca kimlik ve pasaportları ile bu bölgedeki ülkeler arasında seyahat edebiliyor. Schengen bölgesi dışındaki ülkelerin vatandaşları ise vize başvurusu yapıyor. Vize başvurun onaylandığında bir ya da birden fazla ülkeye seyahat etme imkanın oluyor.

Yurt dışına seyahat etmek isteyenler için vize oldukça önemli bir detaydır. Vize nedir ve nasıl alınır gibi soruların yanıtı ise vize türüne göre değişiklik gösterir. Farklı ülkeler ve bölgeler için çeşitli vize türleri vardır. Schengen Bölgesi’ne üye ülkelere seyahat edenlerin, seyahat için iş ya da turizm amaçlı olarak en fazla 90 gün alabildiği kısa süreli vizeye, Schengen vizesi adı verilir. Avrupa için en yaygın vizedir ve Schengen ülkelerinde serbest bir şekilde seyahat edebilmeni sağlar.

Avrupa Birliği üyesi ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi olan ülkeleri kapsayan bölgeye Schengen adı verilir. Bu ülkeler arasında bulunan vize serbestisi, ülke vatandaşlarının yalnızca kimlik ve pasaport ile bölge içinde seyahat edebilmelerini sağlar. Schengen bölgesi dışında kalan ülke vatandaşlarından ise vize istenir. Bu vizeye de Schengen vizesi adı verilir. Schengen vizesi ile gidilecek ülkeler arasında toplam 26 ülke vardır. Avrupa Birliği üyesi olup Schengen üyesi olmayan ülkeler de vardır. Romanya, İrlanda, Hırvatistan, Birleşik Krallık, Kıbrıs ve Bulgaristan bu ülkelerdendir.

Pasaport
2022 yılının Ağustos ayı itibarıyla Schengen vizesi alabilmek için elektronik ortamdan başvuru yapılıyor. Başvuru formlarının elektronik olarak doldurulup imzalanmasının yanı sıra ilgili ülkenin temsilciliği aracılığıyla başvuru yapılabiliyor. Temsilciliğin talep ettiği belgeleri hazırladıktan sonra internetten e-randevu alarak işlemler tamamlanabiliyor. İlk olarak hangi ülkeden vize alındıysa o ülkeye giriş yapmak gerekiyor. Ardından vize süresi boyunca diğer ülkelere de geçiş yapılabiliyor. Peki Schengen ülkeleri arasında pasaport kontrolü var mı? Bir Schengen ülkesinden diğerine giderken pasaport kontrolüne gerek duyulmuyor.
“Schengen vizesi ne kadar?” sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Bu vizenin ücreti yıldan yıla güncelleniyor. 2022 yılında Schengen vize ücreti; turistik, transit, ticari ya da aile ziyareti fark etmeksizin her türde 80 Euro oluyor. Vize harç bedelinin yanı sıra başvuru merkezi ücreti olarak ise 60 Euro talep ediliyor.

Schengen vize evrakları ülkeye bağlı olarak değişkenlik gösterse de genel olarak Avrupa Birliği üyesi ülkelerden Schengen vizesi alabilmek için gerekli evraklar şunlardır:

  • Vize başvuru formu
  • Pasaport
  • Uçak bileti ve otel rezervasyonu
  • Yurt dışı seyahat sigortası
  • Ölçülere uyumlu fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Banka hesap bilgileri
Evrak

Çalışandan talep edilen Schengen vize başvuru belgeleri şunlardır:

  • İşveren mektubu
  • 4A hizmet dökümü
  • İşe giriş belgesi
  • Maaş bordrosu
  • Vergi levhası
  • İmza sirküleri
  • Faaliyet belgesi
Schengen vizesi almak için öncelikle ilgili koşulları yerine getirip talep edilen belgeleri hazırlaman gerekiyor. Ardından gitmek istediğin ülkenin temsilciliğine başvurarak randevu alabilir ve sonucu bekleyebilirsin. Schengen C tipi vize, d tipi vize gibi farklı türler için adımlar farklı olsa da başlangıçta başvuru ve evrak teslimi ortaktır.
Schengen vizesi için yapılması gerekenler mevcut ülke vatandaşlığına, gidilmek istenen ülkeye, seyahat tipine ve diğer politik konulara bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Örneğin; Erasmus için Schengen vizesi alırken ve turistik gezi için yapacağın vize işlemleri farklıdır.
Schengen vize ülkeleri arasında Çek Cumhuriyeti, Almanya, Estonya, Belçika, Finlandiya, Yunanistan, Avusturya, Slovenya, Belçika, Litvanya, Slovakya, Danimarka, Portekiz, Fransa, Polonya, Hollanda, Malta, İspanya, Macaristan, İsveç, Lüksemburg, İtalya ve Letonya yer alıyor.
Avrupa Haritası
Schengen bölgesinde yer alan her ülke Schengen vizesi düzenleyebiliyor. Vize onaylandığında öncelikle vize aldığın ülkeye giriş yapman gerekiyor. Ardından Schengen vizesi ile Avrupa turu yapabilirsin.

Schengen vizesi; arkadaşları ya da akrabaları ziyaret, turist amaçlı konaklama, iş seyahati, eğitim ve istihdam gibi çeşitli amaçlar için alınabiliyor. Schengen vizesinin çıkma süresi ise aşağıdaki unsurlara bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor:

  • Başkonsolosluğun iş yoğunluğu
  • Schengen vizesine başvurma amacı
  • Başvuru yapan kişinin uyruğu
  • Evrakların incelenme durumu
  • Başvuran kişinin yaşı
  • Otel ve uçak rezervasyon bilgileri
  • Banka hesap bilgileri
  • Başvuran kişinin mesleği ve gelir durumu
  • İşveren mektubu
  • Başvuran kişiye ait sabıka kaydı
  • Ülkeler arası politikalar

Bu konular Schengen vizesinin çıkma süresinde değişikliklere neden olsa da ortalama bir vizenin onay ya da ret kararı en az 15 gün içerisinde belli oluyor. Vizesi onaylanan kişiler Schengen üyesi olan Avrupa ülkelerinde 90 gün konaklayabiliyor. Turizm ya da iş amaçlı ziyaretlerin dışında eğitim ve istihdam gibi konular için Schengen vizesini uzatmak isteyenler ulusal vize başvurusu yapabiliyor.

A tipi, C tipi ve D tipi Schengen vizeleri vardır. Bu vize türlerinin geçerlilik süresi ise içeriklerine göre değişiklik gösterir. A tipi Schengen vizesi, yalnızca havaalanı transit geçişlerinde kullanılır. C tipi Schengen vizesi ise 90 günlük kısa süreli seyahatler için geçerlidir. Bu vize ile 180 günlük zaman diliminde 90 güne kadar Schengen Bölgesi içinde seyahat edebilirsin. Eğer Schengen Bölgesi’ne okumaya, çalışmaya ya da kalıcı olarak yaşamaya gideceksen, D tipi Schengen vizesi alman gerekir. Bu vize türü ise en fazla 1 yıl süreyle geçerlidir.
Schengen Vizesi
Schengen vizesi ile gidilebilecek ülkeler için verilen vizenin minimum süresi değişiklik gösterir. Genellikle Schengen ülkelerine seyahat edebilmek için en az 7 günlük vize verilir. Seyahat etme amacın, seyahat etmek istediğin ülke gibi koşullar Schengen vizesi süresini etkiler. Ne kadar süreyle seyahat edersen et, Schengen ülkelerine doğru yola çıkmadan önce seyahat sağlık sigortası yaptırman önemlidir. Bu sigortanın, seyahatinin tamamını kapsayacak süreye sahip olduğundan da emin olmalısın.

Schengen ülkeleri arasında seyahat ederken pasaport kontrolü yapılmaz. Yani Schengen vizesi ile gidilecek ülkeler arasında bir ülkeden diğer 25 ülkeye giderken pasaport göstermene gerek yoktur. Ancak Schengen bölgesine yeni giriyorsan ya da bu bölgeden çıkıyorsan, pasaport kontrolü ile karşılaşırsın. Eğer Schengen vizesine sahip değilsen ve yurt dışına çıkmak istiyorsan, vizesiz ülkeler listesi sayesinde yalnızca pasaportunuzu göstererek bu ülkelere seyahat edebilirsin.

Schengen vizesi, Avrupa’nın kapılarını sınırlara takılmadan açıyor. Yurt dışında karşılaşabileceğin ani rahatsızlık, acil durum ve diğer hastalıklara karşı sağlık sigortası yaptırmak ise tedavi sürecinde büyük destek sağlıyor. Sen de seyahatin boyunca pek çok Avrupa ülkesinde sağlığını güvence altına almak için Allianz Seyahat Sağlık Sigortası'na hemen başvurabilirsin.

Kaynakça:

https://www.flypgs.com/seyahat-sozlugu/schengen-vizesi

https://www.schengenvisainfo.com/tr/