Birçok kişi finansal özgürlüğüne kavuşmayı ve çalışma hayatını tamamlayarak rahat bir emeklilik dönemi geçirmeyi istiyor. Herkesin heyecanlı bir şekilde beklediği emeklilik yaşı ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Bazı ülkelerde kadın ve erkek çalışanların emekliliğe hak kazanma yaşı eşitken, bazılarında kadınlar daha erken yaşta emekli olabiliyor. Ülkelere göre emeklilik yaşı belirlenirken ülkelerin ekonomik ve sosyolojik koşulları göz önünde bulunduruluyor. Peki hangi ülke kaç yaşında emeklilik hakkı kazanmayı sağlıyor?
Emeklilik
Ülkelerin emeklilik yaşları belirlenirken çok sayıda kriter göz önünde bulunduruluyor. Ülkelerin güncel koşullarına göre emeklilik hakkı elde etme yaşı ve koşulları da tekrar düzenlenebiliyor. Ülkenin genel ekonomik seviyesi ve iş gücünün yaş ortalaması bu noktada dikkate alınan ölçütler arasında yer alıyor. Birçok kişi “En erken emeklilik hangi ülkede?” sorusunun yanıtını merak ediyor. Bununla birlikte yatırılan prim sayısı ve çalışma süresi gibi detaylar da bireysel açıdan hak elde etmek için kullanılıyor.
Türkiye’de çalışan kişilerin emeklilik yaşı belirlenirken sigorta başlangıç tarihi dikkate alınıyor. Kişinin çalışma hayatına başladığı tarihe göre emeklilik hakkı elde edeceği yaş da değişiklik gösteriyor. Türkiye emeklilik yaşı hesaplamasında sigortalılık süresinin başlangıç süresi ve tamamlanan prim günü ön plana çıkıyor. Bu aşamada sigortalılığın başlangıcına bağlı olarak 55 yaşında emekli olma şansı bulunuyor. Bununla birlikte son düzenlemeler ile birlikte erkek çalışanların en az 60 yaşını ve belirli prim gününü tamamlamış olmaları gerekiyor. Kadınlarda ise en erken emeklilik yaşı 58 olarak düzenleniyor. Peki dünyada emeklilik yaşı durumları nasıl şekilleniyor?

Avrupa’da emeklilik yaşı ülkeden ülkeye göre farklılık gösterse de genel olarak yüksek ortalama dikkat çekiyor. Avrupa’daki bazı ülkelerde emeklilik hakkı elde etme yaşı şu şekilde düzenleniyor:

Almanya’da emeklilik yaşı: Almanya’da çalışan kadın ve erkekler 66 ve 67 yaşında emekli olabiliyor.

İtalya’da emeklilik yaşı: İtalya’daki çalışanlar da 66 ve 67 yaşında emeklilik hakkı kazanıyor.

Rusya emeklilik yaşı: Rusya’da kadınlar 60, erkekler ise 65 yaşında çalışma hayatını tamamlayabiliyor.

Amerika kıtasındaki ülkeler de Avrupa’ya benzer şekilde yüksek ortalamaları ile dikkat çekiyor.

Amerika’da emeklilik yaşı: Amerika’da sigortalı çalışanlar 65 yaşında emeklilik hakkı elde ediyor. Ayrıca eksik maaş almayı kabul eden kişiler 62 yaşında da emekli aylığı almaya başlayabiliyor.

Kanada emeklilik yaşı: Kanada’daki emeklilik sistemi de Amerika ile benzerlik gösteriyor. Emekli olma yaşı 65 olan ülkede isteyen kişiler yüzde 30 eksik bir şekilde maaşlarını 60 yaşında almaya hak kazanabiliyor.

Emeklilik

Asya ülkelerindeki emeklilik yaşları ülkelerin ekonomik ve demografik yapısına göre farklılık gösteriyor. Asya’daki pek çok ülkede genç nüfus oranının azalması emeklilik yaşlarının yukarı çekilmesini beraberinde getirebiliyor.

Çin’de emeklilik yaşı: Erkeklerin 60 yaşında emeklilik hakkı kazandığı ülkede memur kadınlar 55, mavi yakalı işçiler ise 50 yaşında emekli olabiliyor.

Japonya emeklilik yaşı: Emeklilik yaşının 65 olduğu Japonya’da şirketlere bu oranı kurumsal olarak 70 yaşına kadar uzatma noktasında imkân tanınıyor.

Endonezya’da emeklilik yaşı: Endonezya’da kadın ve erkekler 58 yaşında emeklilik hakkı elde ediyor.

KKTC emeklilik yaşı Türkiye’deki düzenlemeye benzer bir şekilde belirli yaş grupları ve sigortalılığın başlangıç süresi dikkate alınarak yükseltiliyor. KKTC’de kadın ve erkekler 60 yaşına geldiğinde emekli olabiliyor.

Sigortalı olma süresine ve primlere bağlı olarak her ülkenin kendi içinde belirlediği koşullara göre düzenlenen emeklilik hakkına ek olarak bireysel emeklilik olanakları da bulunuyor. İş hayatını tamamladığında rahat bir yaşam arayışında olanlar için bu işlemler büyük kolaylık sağlıyor. Sen de Allianz güvencesinden yararlanarak bireysel emeklilik arasından kişisel beklentilerin ve ihtiyaçların için ideal olanı seçebilir, arzu ettiğin finansal özgürlüğe sahip olma fırsatı yakalayabilirsin.

*Form üzerinden yalnızca yeni sözleşme başvuru talepleri değerlendirilmektedir. Mevcut sözleşmenize ait işlemler bu form üzerinden yapılamamaktadır.