Yurt dışına çıkmak istiyorsan sadece pasaport sahibi olman yeterli değildir. Pasaportun yanı sıra pek çok ülke, sınırdan geçiş sırasında vize de almış olmanı ister. Bu nedenle vize ne demek, vize nasıl alınır, vize alma şartları, vize başvurusu nasıl yapılır, vize süresi ne kadar vb. konular hakkında bilgi sahibi olman gerekir. 

Vize en genel tanımıyla bulunduğun ülkeden bir başka ülkeye gitmek istediğinde, gitmek istediğin ülke konsolosluğundan alman gereken resmi izin evrakıdır. Bu amaçla öncelikle ilgili ülke konsolosluğuna müracaat etmelisin. Daha sonra konsolosluk müracaat sırasında verdiğin evrakları inceleyerek ülkeye girişe onay veya red verir. Vize geçerlilik süresi ise ilgili kurumun incelediği koşulların uygunluğuna göre belirlenir.

Ancak ülkeye giriş yapabilmek için mutlaka vize başvurunun onaylanmış olması gereklidir. Konsolosluktan vize müracaat talebin olumlu sonuçlanmadığı takdirde, yasal olarak bahse konu ülkeye giriş yapamazsın. Bunların dışında Türkiye Cumhuriyeti ile bazı ülkeler arasında özel anlaşmalar da vardır. Bu anlaşmalar uyarınca ilgili ülkelere giriş yaparken vize alman gerekmez.

Seyahat

Vize almak için yapılacak işlemler her ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Vize için aracı kurumlar bu konuda sana yardımcı olur. Fakat genel olarak vize işlemleri için yapılacak başvuru esnasında izlenmesi gereken aşamalar şunlardır:

  • Öncelikle ülkeye geri dönüş tarihinden itibaren en az 6 boyunca geçerli olmak üzere pasaport alman gerekir.
  • Vize başvurusu için konsolosluk tarafından istenen belgeleri hazırlamalısın. Evrakların eksiksiz olarak teslim edilmesi çok önemlidir. Eksik evrak olması halinde başvurun olumsuz sonuçlanabilir.
  • Evraklarını topladıktan sonra ilk başvuru sırasında vize randevusu alman gerekir. Vize randevusu için önerilen tarih, ideal olarak seyahate çıkmadan 1 ay öncesidir. Bu aşamada en önemli konu pasaport bilgilerini doğru kodlamandır. Aksi takdirde başvurun geçersiz sayılır.
  • Bazı ülkeler e-vize aracılığı ile yapılan başvuruları da şahsen yapılmış müracaatlar gibi değerlendirip işleme alabilir. E vize veren ülkeler bu kolaylık sayesinde işlemlerini hızlandırmanı sağlar. Randevu konusundaki gerekliliği, ilgili ülkenin ülke sınırları içerisindeki konsolosluğuna ait web sitesinden öğrenebilirsin.
  • Randevu günü geldiğinde tam randevu saatinde vize başvuru dosyasını, bütün evraklar tamamlanmış olarak konsolosluğa teslim etmen gerekir. Bu evraklar konsolosluk tarafından istenen müracaat formu, konsolosluğun istediği formatta yazılmış dilekçeler, konaklama belgeleri ve uçuş biletleri gibi belgelerdir.
  • Mülakat sonrasında önce parmak izi verilir. Eğer ilk kez vize alıyorsan parmak izi taraması yaptırman şarttır.
  • İlerleyen aşamada vize başvuru ücreti yatırılır. Başvuru ücreti bazı ülkelerin konsoloslukları tarafından bildirilen ilgili banka hesabına yatırılabilir. Bazı ülkeler ise bu ücreti, başvuru randevusu sırasında tahsil eder.
  • Vize başvurusunu takip etmen gerekir. Vize alma işlemin tamamlanıncaya kadar elçilik ilave belge(ler) talep edebilir. Bu amaçla başvuru ücretinin yatırılmasından sonra elçilik tarafından verilen “başvuru takip fişi’’ ile internet üzerinden ya da telefonla arayarak işlemlerinin hangi aşamada olduğunu takip etmelisin.

Vize sonucunu almak için şahsen konsolosluğa gidebileceğin gibi senin adına işlemleri takip eden kişi ya da kurum da vize sonucunu alabilir. Vize sonucunu almanın bir başka yolu da konsolosluk tarafından posta ile gönderilmesini beklemektir.

Vize almak için müracaat edebileceğin yetkili makamlar şunlardır:

  • Gidilmesi planlanan ülkenin Büyükelçiliğinde bulunan konsolosluk bölümü
  • Başkonsolosluk
  • Konsolosluk

Bu makamların yanı sıra bazı ülkelerin Fahri Başkonsoloslukları ya da Fahri Konsolosluklarından da vize alabilirsin.

Vize alacağın sırada ilgili ülke konsolosluğu tarafından istenen belgeler gidilecek ülkeye göre değişiklik gösterir. Turistik vize başvurusu, öğrenci vize başvurusu gibi farklı türler için de gerekli evraklar farklı olabilir. Ancak her ülke tarafından ortak olarak kesinlikle talep edilen belgeler şunlardır:

  • İkametgah belgesi
  • Pasaport
  • Biyometrik fotoğraf
  • Evli bireyler için aile cüzdanı
  • Mesleki durum belgesi
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Banka hesap dökümü
Pasaport

Yurt dışına çıkmak isteyenlerin merak ettiklerinden biri de işlenmiş vize başvurusu ne demek sorusunun yanıtıdır. İşlenmiş vize başvurusu, seyahat etmek istediğin ülke için yaptığın başvurunun gerekli incelemelerden sonra değerlendirilerek sonuçlandırılması demektir. Bu aşama öncesinde vize başvurusu için gerekli formu doldurman gerekir. Aynı zamanda yetkili kurumların talep ettiği evrakları sunmalı ve ülkenin istediği tutarı da zamanında ödemelisin.

İlgili kurumlar tarafından verilen vize, kişilerin ülkelere giriş çıkışını kontrol etmek amacıyla önemlidir. Ancak her ülke vize istemez; bu noktada bazı kriterler devreye girer. Gideceğin ülkeye, kalmak istediğin süreye ve ne amaçla seyahat ettiğine bağlı olarak vize türleri arasından doğru çeşide başvurman gerekir. Başvurunu gerçekleştirdikten sonra vizenin sonucunu beklemelisin. Sonucunun olumlu sonuçlanması için seyahat sağlık sigortası yaptırman çok önemlidir. Seyahatinin tamamını kapsayacak şekilde seyahat sağlık sigortası yaptırmazsan vize sonucun olumsuz olur.

Vize çeşitleri, kendi içinde gruplara ayrılır. Bu türler, yurt dışına hangi amaçla gidileceğine göre isimlendirilir. Örneğin; Schengen Bölgesi için Schengen vizesi almalısın. Schengen nedir sorusunun yanıtı içinde yer alan ülkelere seyahat etmek için bu vize zorunludur. Vize alma amacına göre aşağıdaki vize türlerinden sana uygun olana başvurman gerekir:

  • Turistik Vize: Yabancı bir ülkeye turistik amaçla gitmek istiyorsan, bu vize türüne başvurmalısın.
  • Öğrenci Vizesi: Eğitim amacıyla yurt dışına çıkarken bu vizeye başvurman gerekir.
  • Çalışma Vizesi: Çalışmak için yurt dışına gideceksen, çalışma izni olarak da bilinen bu vizeyi almalısın.
  • Transit Vize: Geçiş vizesi olarak da bilinir. Bir ülkeye seyahat ederken başka bir ülkeden geçmen gerekiyorsa, transit vize almalısın.
  • Kapıda Vize: Uçakta bilgi formu doldurup yetkili memur tarafından verilen ve ülkeye giriş çıkış için ihtiyacını karşılayan vize türüdür. Seyahat öncesinde vize başvurusuna gerek olmayan vizesiz ülkelerden bazıları bu uygulamayı kullanır.
  • Resmi Görev Vizesi: Diplomatik bir görev amacıyla yurt dışına gitmen gerekiyorsa, bu vize türüne başvurmalısın. Görev süresine göre resmi görev vizesinin süresi belirlenir.
Vize Başvurusu
Vize başvuru randevusu alıp tüm adımları gerçekleştirdikten sonra vize sonucunun çıkmasını beklemen gerekir. Bu süre zarfında vize başvurunun durumunu takip edebilirsin. Vize sonucu öğrenme işlemi için vize başvuru takip numarasına ihtiyacın vardır. Başvuru yaptığın kurum üzerinden bu numarayı öğrenebilirsin. Verilen numarayı, sorgulama ekranına girerek sonucunu öğrenmen mümkündür. Genellikle 5 ila 15 iş günü içinde vize başvuruları sonuçlanır.
Vize başvurusu için randevu alma zorunluluğu söz konusudur. Ülkelerin konsolosluk ya da başkonsolosluk bölümlerinden randevu alabilirsin. Ayrıca sınır kapıları ve havalimanlarında bulunan gişelerden de vize başvurusu için randevu oluşturabilirsin. Aracı vize başvuru merkezleri de randevu konusunda sana yardımcı olur. Dilersen kurumların çağrı merkezlerini de arayabilirsin. E-vize olarak geçen ve internet aracılığıyla alınan vize başvuru randevuları içinse gerekli belgeleri sisteme yüklemelisin. Sen de farklı yöntemler arasından kendine en uygun olanı tercih ederek vize tarihi alma işlemini tamamlayabilirsin.

Pasaport alma esnasında ödediğin gibi vize alırken de belli miktarda ücret ödemen gerekir. Bu tutar, her yıl güncellenir ve vize türüne göre değişiklik gösterir. Vize için aracı kurumlar da ekstra ücret talep edebilir. Ancak vize başvurusu için ödemen gereken tutar aynıdır. 2023 yılı için bazı ülkelerin talep ettiği vize ücretleri şu şekildedir:

  • Almanya turistik vize ücreti 83 Euro
  • Schengen ülkeleri için turistik, ticari ve aile ziyareti vize ücreti 80 Euro
  • Amerika için B, C, D, F, M, I, J, T, U vizeleri 160 USD; E1, E2, E3 vizeleri 205 USD; K vizesi 265 USD
  • İngiltere turistik vize ücreti 6 ay için 140 Dolar, 2 yıl için 520 Dolar, 5 yıl için 940 Dolar ve 10 yıl için 1180 Dolar

Vize ücreti ödemeden yurt dışına gitmek istiyorsan, vizesiz ülkeler listesi içinden bir ülke tercih edebilirsin. Böylece yalnızca pasaportun ile yabancı bir ülkeye seyahat edebilirsin.

Kaynakça:

https://www.flypgs.com/seyahat-sozlugu/vize

https://www.isbank.com.tr/blog/vize-nedir-nasil-alinir

https://pavaedu.com/vize-nedir-vize-turleri-nelerdir/

https://www.vizebasvuru.com.tr/vize-basvuru-sorgulamasi-nasil-yapilir/